IMG-6916.jpg

The Coot Club

Kritzinger Architects were appointed to lead the design of a collection of eco-friendly boathouses for the Coot Club near Stanford in the Western Cape region of South Africa. The boathouses are set within a 460HA nature reserve along the banks of the Klein Rivier, with dramatic views over the lagoon and Maanschynkop mountain range. Inspiration for the architecture was derived from the humble corrugated iron boat sheds found in the area, with particular reference to scale, form and simplicity of construction methodology. The design offers an ecological approach, by striving to minimise the build impact on riverine vegetation. The weathered colours, tones and textures of the boathouse facades were carefully considered to soften the visual impact when viewed from a distance and give the impression that the buildings are part of the landscape. The interior of each boathouse is uniquely furnished and painted in a palette of colours that reflect the environment and enhance the spirit of boathouse living.

Coot Club Laggoon_edited.jpg
Collection PS.jpg
IMG-6918.jpg
IMG-6569.jpg
Coot Club gable.jpg
IMG-7082.jpg
IMG-7056.jpg
IMG-6804.jpg
IMG-6794.jpg
IMG-6936.jpg
IMG-6927.jpg
IMG-6658.jpg
IMG-7375.jpg
IMG-6462_edited.jpg
IMG-6504.jpg
IMG-4278.jpg
IMG-6662.jpg
WB.jpg
IMG-6555.jpg
IMG-6931.jpg
IMG-4276.jpg
IMG-6669.jpg
CC (1).jpg
Photo2 .jpg
Coot Elevations.jpg